HOSTA AEQUINOCTIIANTHA Koidz. ex Araki – bohyška rovnodenní / funkia

Syn.: Hosta longipes var. aequinoctiiantha (Koidz. ex Araki) Kitam., Hosta okamotoi Araki, Hosta takiensis Araki
Čeleď: Asparagaceae – chřestovité

Hosta aequinoctiiantha

Rozšíření: Endemit japonského ostrova Honšú s areálem rozpadajícím se do několika izolovaných lokalit na horských sklonech japonských prefektur Gifu, Šiga a Hjógo (v regionech Čúbu a Kansai).

Ekologie: Horský druh rostoucí v trhlinách stinných granitických skal. Hemikryptofyt, kvete v září a v říjnu. Květy se otvírají v ranních hodinách.

Hosta aequinoctiiantha

Popis: Trsnatá vytrvalá bylina, za květu stěží 50 cm vysoká. Listy v přízemních růžicích mají oválně vejčité, zašpičatělé, zhruba 10 cm dlouhé čepele se 4–6 páry žilek; pseudořapíky jsou o málo delší, někdy purpurově skvrnité. Bezlisté květonosné lodyhy bývají při bázi rovněž purpurově skvrnité a nesou hrozny s 10–20 bělavými poupaty, často na purpurových stopkách, rozvíjejícími se v nálevkovité, srostloplátečné, do 5 cm dlouhé, horizontálně postavené, bledě purpurové květy s šesti zahrocenými segmenty. Podkvětní listeny jsou asi 1 cm dlouhé, člunkovité, blanitě bílé, po odkvětu nevadnoucí. Purpurové prašníky 6 zakřivených tyčinek přečnívají z okvětí. Trojpouzdré semeníky dozrávají v cylindrické tobolky s početnými, blanitě smáčknutými, černými semeny.

Poznámka: Proměnlivý taxon z agregátu Hosta longipes, řadou autorů je tomuto druhu přičítán na úrovni variety. V protikladu k těmto hodnotí současný monograf rodu George Schmid i výše zmíněné a ve stejné oblasti rostoucí Hosta okamotoi a Hosta takiensis jako oprávněné druhy; jiní je zase mají za hybridogenní klony uniklé z japonských zahrad.

Hosta aequinoctiiantha
Hosta aequinoctiianthaHosta aequinoctiiantha
Hosta aequinoctiiantha

Fotografováno dne 14. 9. 2023 (Česko, Dendrologická zahrada Průhonice).