Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Coraciiformes, Alcedinidae
Syn.: Alcedo atthis subsp. corsicana Laubmann, 1920; Gracula atthis Linnaeus, 1758
Česká jména: ledňáček říční, ledňáček obecný
Anglická jména: Common kingfisher, Eurasian kingfisher

Alcedo atthis
Alcedo atthis

Rozšíření: Žije v mírném a teplém pásmu Eurasie (od Irska až po Japonsko, Indonésii a Šalamounovy ostrovy) a v severní Africe v blízkosti vod. Na tomto území vytváří řadu poddruhů.

Způsob života: Obývá břehy klidných, čistých, na ryby bohatých, vodních toků.
U nás hnízdí dvakrát ročně a je stálý. Ve strmých, pokud možno písčitých nebo jílovitých břehových stěnách si ledňáček buduje až metr dlouhou vodorovnou hnízdní noru obvykle přímo nad vodní hladinou a vystýlá ji rybími šupinami a kostmi. Samice snáší v dubnu až červnu 6–8 bílých vajec a zasedne hned po snesení prvního vejce. Samec přináší družce potravu a také ji občas střídá v sezení. Mláďata se líhnou za 18–21 dní, oba rodiče je krmí v noře dalších 27 dní a ještě nějakou dobu po vylétnutí z hnízda jim přinášejí kořist.
Živí se drobnými rybkami, malými korýši a vodním hmyzem, které vyhlíží z tzv. pozorovatelen nebo při třepetavém letu nad vodou. Při lovu se potápí.

Popis: Pestrý pták s poměrně velkou hlavou, mohutným klínovitým zobákem, krátkými křídly a krátkým ocasem, je 16,5–18,5 cm dlouhý, jeho hmotnost činí 25–35 g. Sameček má černý zobák, samička spodní část zobáku červenohnědou. Mláďata nemají vůbec prachový šat, jsou zbarvena stejně jako dospělí ptáci, ale matněji. Ledňáček je svým zbarvením nezaměnitelný, má zářivě modrozelená záda, modra křídla a hlavu, rezavě oranžové břicho a ušní skvrnu, bílý krk a malé červené nohy.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) ho klasifikuje jako druh z hlediska ohrožení méně dotčený (LC). U nás je podle vyhlášky 395/1992 Sb., ve znění vyhl. 175/2006 Sb. považován za silně ohrožený druh.

Alcedo atthis
Alcedo atthis

Fotografováno dne 30. 7. 2019 (Česko, Praha, V Pískovně).