Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Coraciiformes, Alcedinidae
Syn.: Alcedo vintsioides Eydoux et Gervais, 1836
Česká jména: ledňáček chocholatý
Anglická jména: Malagasy kingfisher, Madagascar kingfisher

Corythornis vintsioides, ledňáček chocholatý
Corythornis vintsioides, ledňáček chocholatý

Rozšíření: Žije na Madagaskaru, Mayotte a Komorských ostrovech. Jsou rozlišovány dva poddruhy, nominátní Alcedo vintsioides subsp. vintsioides se vyskytuje na Madagaskaru, zatímco Alcedo vintsioides subsp. johannae pochází z Komorských ostrovů a Mayotte.

Způsob života: Vyskytuje se v blízkosti řek a potoků lemovaných stromy a keři, v ústí řek, na březích jezer, v porostech mangrove se slanou i brakickou vodou, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 1800 m. Může pobývat i daleko od vody, jako je tomu ve vyprahlém jihozápadním Madagaskaru.
Je samotářský a obvykle vysedává na větvi nad vodou, kde vyhlíží kořist. Živí se malými rybkami, žábami, mořskými a sladkovodními korýši, vodním i suchozemským hmyzem a jeho larvami.
Hnízdí od září do dubna. Na vyhrabávání 5 cm širokého a 40 cm dlouhého tunelu s hnízdní komorou na konci se podílejí oba partneři. Samice snáší do komůrky 3–6 vajec. Na jejich zahřívání se střídají oba rodiče po dobu 18–24 dní. Po vylíhnutí jsou ptáčata holá, samice i samec je v noře krmí ještě asi měsíc.

Popis: Pestrý pták dosahující délky přibližně 13 cm a hmotnosti 16–22 g. Obě pohlaví jsou podobně zbarvena. Na poměrně velké hlavě má z delšího peří světle zelenomodrou korunu s černými skvrnami. Protáhlý rovný zobák je černý. Šíje a křídla jsou tmavě modrá, záda a ocas jsou zářivě modrá, světlejší než křídla. Obličej, krk a spodní část těla je rezavě oranžová. Pod zobákem a na boční straně krku má zářivě bílé peří. Malé nohy s částečně srostlým třetím a čtvrtým prstem jsou červené.

Corythornis vintsioides, ledňáček chocholatý
Corythornis vintsioides, ledňáček chocholatý
Corythornis vintsioides, ledňáček chocholatý

Fotografováno dne 6. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).