Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Phaethontiformes, Phaethontidae
Česká jména: faeton červenoocasý, faeton červenozobý
Anglická jména: Red-tailed tropicbird

Phaethon rubricauda, faeton červenoocasý
Phaethon rubricauda, faeton červenoocasý

Rozšíření: Ostrovy i ostrůvky v západním, středním a jižním Pacifiku, pacifické i indooceánské pobřeží Austrálie, břehy Indonésie a Indie, západ Indického oceánu, až po břehy východní Afriky.

Způsob života: Žije v nevelkých koloniích, převážně na nepřístupných útesech.
Většinu času tráví sháněním potravy. Létající ryby, mezi které patří třeba letoun měkkoploutvý (Exocoetus volitans), chytá přímo ve vzduchu. Ostatní ryby, hlavonožce a korýše loví střemhlav pádem do vody.
Hnízdí ve skalních rozsedlinách nebo na zemi v úkrytu pod keřem. Samice snáší pouze jedno vejce a v sezení po dobu 42–46 dní se střídá s partnerem. Čerstvě vylíhlé mládě je pokryto hustým prachovým peřím. Rodiče krmí potomka přímo do zobáku a asi v polovině hnízdní péče dosáhne mládě hmotnosti dospělého ptáka. Partneři spolu žijí v trvalých párech a obsazují často stejné hnízdo.

Popis: Převážně bíle zbarvený pták s délkou těla (včetně ocasu) 78–81 cm a rozpětím křídel 104–119 cm, hmotnost dosahuje 600–800 g. Klínovitý ocas přesahují dvě červená tenká střední pera o délce 30–35 cm. Dospělí ptáci mají dlouhý červený ostrý zobák, černě zbarvení u oka a černé proužky na letkách. Po zemi se faeton pohybuje nemotorně, neboť má velmi krátké a slabé, dozadu posunuté nohy. Mláďata mají černé zobáky a černobílé kropenaté peří.

Phaethon rubricauda, faeton červenoocasý
Phaethon rubricauda, faeton červenoocasý
Phaethon rubricauda, faeton červenoocasý
Phaethon rubricauda, faeton červenoocasý

Fotografováno dne 10. 10. 2016 (Madagaskar, Nosy Ve).