SPRENGELIA MONTANA R. Br.

Syn.: Sprengelia incarnata f. montana (R. Br.) Voss, Sprengelia incarnata var. montana (R. Br.) Domin
Čeleď: Ericaceae – vřesovcovité

Sprengelia montana

Rozšíření: Endemit Tasmánie, vyskytuje se v horských oblastech především v západní části ostrova.

Ekologie: Roste v subalpínské a alpínské křovinaté vegetaci, na horských vřesovištích. Kvete od listopadu do ledna.

Sprengelia montana

Popis: Poměrně chudě větvený keř dosahující výšky okolo 30 cm, s větvemi vystoupavými až přímými, lysými. Listy jsou pochvatě objímavé, kopinaté až vejčité, 3–8 mm dlouhé a 2–3 mm široké, tuhé, celokrajné, na vrcholu špičaté. Květy vyrůstají jednotlivě, v párech nebo v chodukvětých svazečcích; listeny jsou vejčité, špičaté; kališní lístky jsou úzce kopinaté, až 5 mm dlouhé, rozestálé, většinou narůžovělé, korunní trubka je zhruba 1,2 mm dlouhá, korunní cípy jsou 3,5–4,5 mm dlouhé, bělavé až narůžovělé, špičaté, lysé; tyčinek je 5, jejich prašníky jsou volné, rozestálé, čnělka je čárkovitá, blizna hlavatá. Plodem je tobolka.

Záměny: Tento druh je dosti podobný i na australské pevnině šířeji vyskytujícímu se druhu Sprengelia incarnata (na Tasmánii se objevuje nejen v horách, ale rovněž v nížinách), ten je však celkově statnější a jeho prašníky jsou k sobě navzájem přitisklé.

Sprengelia montana
Sprengelia montana

Fotografovala Jindřiška Vančurová, ve dnech 27. 11. a 30. 11. 2023 (Austrálie, Tasmania, Mount Field National Park a Cradle Mountain-Lake St Clair National Park).