PORANTHERA CORYMBOSA Brongn.

Syn.: Poranthera arbuscula Sond., Poranthera laxa Siebold ex Gruning, Poranthera linearoides Sieber ex Baill.
Čeleď: Phyllanthaceae Martinov – smutňovité

Poranthera corymbosa

Rozšíření: Endemit jihovýchodní Austrálie, vyskytuje se především na východě Nového Jižního Walesu, k severu jeho areál zasahuje až na jihovýchodní okraj Queenslandu, na jihu se tento druh vzácně objevuje ještě i ve Victorii.

Ekologie: Roste ve světlých sklerofytních lesích, obvykle na písčitých půdách nebo na skalnatých svazích. Kvete od září do ledna.

Poranthera corymbosa

Popis: Vzpřímený jednodomý keř dosahující výšky 20–80(–100) cm, v květenství chudě větvený, lysý. Listy jsou přisedlé, čárkovité až úzce vejčité, 30–50(-90) mm dlouhé a 1–6 mm široké, podvinuté, špičaté, lysé; palisty jsou blanité, celokrajné. Květenstvím je terminální chocholík dorůstající v průměru 8–15 cm, jeho stopka je až 10 cm dlouhá; listeny jsou kopinaté až vejčité, asi 1,5 mm dlouhé; květy jsou jen drobné, jednopohlavné, 5četné, bílé, dosahují 2–3 mm v průměru. Plodem je přitlačeně kulovitá tobolka, až 3 mm široká, 3–6pouzdrá.

Ohrožení a ochrana: V australském státě Victoria patří z hlediska ohrožení ke zranitelným druhům (VU).

Poznámka: K rodu Poranthera je v současnosti řazeno 17 druhů (POWO 2024), které se vyskytují v Austrálii a na Novém Zélandu.

Poranthera corymbosa
Poranthera corymbosa
Poranthera corymbosa

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 16. 11. 2023 (Austrálie, New South Wales, Blue Mountains National Park).