Rozšíření: Druh je původní v centrální a západní části Severní Ameriky, byl zavlečen i do východních oblastí kontinentu, především na severovýchod USA.
Ekologie: Roste v prérii, v údolích řek, objevuje se kolem silnic i na ruderálních stanovištích, v nadmořských výškách od 500 až do 2000 m. Kvete od července do srpna.
Popis: Vytrvalá bylina. Lodyha je přímá, 30–100 cm vysoká, větvená. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, s 11–19 lístky, které jsou kopinaté, 2–4 cm dlouhé a 5–16 mm široké, žláznaté. Květenství je úžlabní, stopkaté, hroznovité, 3–4 cm dlouhé, koruny jsou 10–15 mm dlouhé, žlutobílé. Plodem je červenohnědý lusk se zahnutými ostny, 1–2 cm dlouhý.
Využití: Kořeny této rostliny chutnají sladce a mají mírně lékořicovou příchuť. Některé indiánské kmeny je používaly ke žvýkání. Rodové jméno Glycyrrhiza označuje vlastně „sladký kořen“ (z řeckých slov glykys a rhiza).
Fotografováno v létě 2013 (Kanada, Alberta, Calgary, Confluence Park).