BURCHARDIA UMBELLATA R. Br.

Syn.: Burchardia rigida Gand., Reya umbellata (R. Br.) Kuntze
Čeleď: Colchicaceae DC. – ocúnovité

Burchardia umbellata

Rozšíření: Australský druh, vyskytuje se v jihozápadní i jihovýchodní části kontinentu (zde od jihovýchodu Jižní Austrálie přes Victorii a východ Nového Jižního Walesu až po jihovýchod Queenslandu), rovněž na Tasmánii.

Ekologie: Roste na travnatých stanovištích, na vřesovištích i ve světlých lesích. Kvete od července do listopadu.

Burchardia umbellata

Popis: Vytrvalá bylina s hlíznatými kořeny a lodyhou přímou, 10–50(–65) cm dlouhou, lysou. Listy vyrůstají po 1–2, jsou čárkovité, 10–30 cm dlouhé a jen 3–6 mm široké, poněkud dužnaté. Stvol je jednoduchý nebo chudě větvený, zakončený okoličnatým květenstvím, 2–9květým, podepřeným čárkovitými listeny; květy jsou oboupohlavné, vonné, jejich stopky jsou až 30 mm dlouhé, 6 okvětních lístků je volných, jsou vejčité až obvejčité, 6–12 mm dlouhé, rozestálé, vně obvykle narůžovělé, uvnitř bílé; tyčinek je 6, jejich nitky jsou v dolní části zesílené. Plodem je elipsoidní tobolka, 8–15 mm dlouhá.

Využití: Hlíznaté kořeny této rostliny konzumovali australští Aboridžinci.

Poznámka: K australskému rodu Burchardia náleží šest druhů (POWO 2023), z nichž pět se vyskytuje jen v Západní Austrálii. Rodové jméno odkazuje na německého lékaře a botanika Johanna Heinricha Burckharda (1676–1738).

Burchardia umbellata
Burchardia umbellata
Burchardia umbellata
Burchardia umbellata

Fotografovala Jindřiška Vančurová, ve dnech 1. 11. 2023 (Austrálie, Victoria, Grampians National Park) a 6. 11. 2023 (South Australia, Morialta Conservation Park).