Čeleď: Asparagaceae – chřestovité
Rozšíření: Endemit Sonorské a Chihuahuanské pouště, vyskytuje se v Arizoně, Novém Mexiku, západním Texasu a v sousedních mexických státech Sonora a Chihuahua. Rod zahrnuje asi 17 druhů z aridních a horských oblastí jihozápadu USA a Mexika.
Ekologie: Roste v poušti, na suchých, slunných a skalnatých svazích, vystupuje až do nadmořské výšky okolo 2000 m. Kvete v pozdním jaru a časném létě. Roste poměrně pomalu.
Popis: Vytrvalá dvoudomá sukulentní rostlina, často bezlodyžná, anebo s kmínkem až 1,5 m dlouhým, většinou poléhavým, který je zakončen hustou listovou růžicí. Listy jsou úzce mečovité, 35–100 cm dlouhé a 2,5 cm široké, kožovité, pevné, na okraji zubaté, modrozelené až voskově namodralé. Latnaté květenství vyrůstá na statném stvolu až 5 m vysokém a až 3 cm širokém, je tvořeno tisíci drobnými květy, které jsou 6četné, okvětní lístky jsou 2,4 mm dlouhé a 1–1,5 mm široké, samčí květy jsou bělavé, samičí purpurové. Plodem je tobolka, 5–8 mm dlouhá, s jediným semenem.
Ohrožení a ochrana: V Arizoně je tento druh chráněný.
Využití: V Mexiku se z vnitřních částí rostliny a stvolů destiluje alkoholický nápoj zvaný „Sotol“.
Fotografováno v květnu 2009 (USA, Arizona, Kitt Peak a Indian Bread Rocks).