Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Ploceidae
Česká jména: snovač žlutý, snovač černočelý, snovač škraboškový
Anglická jména: Southern masked weaver, African masked weaver

Ploceus velatus, snovač žlutý
Ploceus velatus, snovač žlutý

Rozšíření: Vyskytuje se v celé jižní Africe, na sever zasahuje až do Angoly, Zambie a Malawi.

Způsob života: Obývá savanu, polosuché oblasti, lesní okraje, říční houštiny, vnitrozemské mokřady i kulturní krajinu, proniká do osad a parků.
Živí se hlavně semeny, ovocem, částmi květů různých bylin a dřevin. Dále pojídá brouky a jejich larvy, jepice a housenky motýlů.
Vakovitá hnízda ledvinovitého tvaru buduje samec na konci tenkých větví (např. na kapinici Acacia karroo či uzlenci Combretum molle) nebo na listech datlovníku Phoenix reclinata. Jeden samec staví hned několik hnízd, které jeho samice postupně osídlí. Vstup do hnízda spleteného z trávy, palmových listů nebo rákosí ústí na boku dna. Při námluvách se samec zavěšuje u vchodu do hnízda, mává křídly a prozpěvuje. Pokud samice přijme hnízdo, vystele ho listy, květy a peřím. Poté snese 2–4(–6) vajec, které sama inkubuje po dobu asi 12–14 dnů. Mláďata krmí matka larvami hmyzu a kobylkami. Asi po 16–17 dnech mladí ptáci hnízdo opouštějí. Samice může mít během chovné sezony několik snůšek.

Popis: Jihoafrický snovač s délkou těla 11–14,5 cm. Větší samec dosahuje hmotnosti 28–36 g, samice 25–34 g. Samec v chovném období má černou tvář, hrdlo a zobák, červené oko, jasně žlutou hlavu a spodní část těla a žlutozelený hřbet. Samice má růžovohnědý zobák, hnědé nebo červenohnědé oko, je matně zelenožlutá, tmavší na zádech. Krk je nažloutlý a na břiše je až bělavá. Mladý samec, se podobá samici, ale zachovává si červené oko.

Ploceus velatus, snovač žlutý
Ploceus velatus, snovač žlutý
Ploceus velatus, snovač žlutý
Ploceus velatus, snovač žlutý
Ploceus velatus, snovač žlutý
Ploceus velatus, snovač žlutý

Fotografováno dne 5. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Barberton).