Syn.: Bromus ambiguus Cirillo, Bromus dertonensis All., Distomischus sciuroides (Roth) Dulac, Distomischus subuniglumis Dulac, Festuca brachypoda Font Quer, Festuca bromoides L., Festuca commutata Scheele, Festuca dertonensis (All.) Asch. et Graebn., Festuca geniculata var. monandra Döll, Festuca hordeiformis Wulfen ex Steud., nom. inval., Festuca myuros var. bromoides (L.) Wimm. et Grab., Festuca myuros f. gracilis (Lange) Maire et Weiller, Festuca myuros subsp. sciuroides (Roth) Rouy, Festuca myuros var. sciuroides (Roth) Coss. et Durieu, Festuca onurus Willd. ex Spreng., nom. inval., Festuca panormitana Guss., Festuca sciuroides Roth, Festuca uniglumis Aiton, nom. illeg., Festuca willemetii Savi, nom. illeg., Lolium bromoides (L.) Huds., Mygalurus bromoides (L.) Link, Mygalurus uniglumis (Aiton) Link, Vulpia bromoidea St.-Lag., Vulpia dertonensis (All.) Gola, Vulpia exserta St.-Lag., nom. illeg., Vulpia granulata Sennen, Vulpia myuros subsp. bromoides (L.) Parl., Vulpia myuros var. bromoides (L.) Parl., Vulpia myuros var. dertonensis (All.) Fiori, Vulpia myuros subsp. sciuroides (Roth) Rouy, Vulpia myuros var. sciuroides (Roth) Coss. et Durieu, Vulpia panormitana Parl., Vulpia sciuroides (Roth) C. C. Gmel., Vulpia uniglumis Dumort., nom. illeg., Zerna bromoides (L.) B. D. Jacks.
Česká jména: mrvka sveřepová (Dostál 1950), mrvka sveřepovitá (Kubát 2002)
Slovenská jména: mrvka stoklasová (Dostál 1950)
Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité

Vulpia bromoides

Rozšíření: Areál zahrnuje skoro celou jižní a střední Evropu od Irska po Rumunsko, také roste v Dánsku a Švédsku, v Polsku a na Ukrajině je možná nepůvodní. Dále se vyskytuje v Makaronésii: Azory (zde možná nepůvodní), Madeira i Kanárské ostrovy. V severní Africe roste od Maroka až po Egypt, v Malé Asii a na Blízkém východě i v Zakavkazsku. Druh byl zavlečen do Severní Ameriky i do Mexika, na Havajské ostrovy, do Austrálie, na Nový Zéland i do Jihoafrické republiky.
V Čechách bylo historicky zaznamenáno více lokalit v pruhu od Plzeňska a Domažlicka po Třeboňskou pánev, také v severních Čechách, u Prahy a v Polabí, na Moravě u Znojma, Strážnice a na Opavsku. Z jihozápadní a jižní části Slovenska jsou známy jen historické údaje.

Ekologie: Provází písčiny, zejména na narušovaných místech, např. v pískovnách, občas také na okrajích písčitých polí a na nádražích.

Popis: Jednoletá drobná tráva 5–50(–70) cm vysoká; stébla jsou přímá, v dolní části olistěná, nejvyšší stébelný článek vyčnívá z pochvy nejvyššího stébelného listu. Listy jsou ploché nebo svinuté, až 1,5 mm široké, pod špičkou obvykle jemně drsné; pochvy jsou hladké nebo jemně chlupaté; jazýček je 0,2–0,6 mm dlouhý. Květenství je úzký hrozen nebo lata 1–15 cm dlouhá; klásky jsou 9–20 mm dlouhé, s 5–7 květy, horní obvykle jen samčí nebo sterilní; plevy jsou šídlovité, lysé nebo drobně papilnaté, nestejné, dolní pleva je jednožilná, 2,5–5 mm dlouhá, někdy kratičce osinatá, horní trojžilná, 5–7,5 mm dlouhá, s osinou až 2 mm dlouhou; pluchy jsou kopinaté, 5,5–8 mm dlouhé, na okrajích a v horní části drsné, s 5–12 mm dlouhou drsnou osinou.

Záměny: Podobná, ale obvykle větší mrvka myší ocásek (Vulpia myuros) má stéblo až pod latu obdáno listovými pochvami a horní plevu mnohem delší než plevu dolní, má rovněž květenství vrcholem často převislé.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam ČR (2012) tuto mrvku hodnotí jako kriticky ohrožený druh (C1t). Červený seznam Slovenska (2015) ji vede v kategorii regionálně vyhynulých druhů (RE).

Vulpia bromoides
Vulpia bromoidesVulpia bromoides
Vulpia bromoides

Fotografovala Alena Vydrová, dne 4. 6. 2020 (Česko, Čechy, Staňkov).