Syn.: Carduus kikuyorum R. E. Fr., Carduus leptacanthus var. nyassanus S. Moore, Carduus steudneri subsp. buchingeri Kazmi
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Carduus nyassanus
Rozšíření: Roste v subsaharské Africe, západní část areálu leží na pomezí Nigérie a Kamerunu, východní v horách od Etiopie po Malawi.
Ekologie: Stanovištěm jsou vlhké trávníky a mokřady, okraje horských rašelinišť, břehy vodních toků, ale i lesní lemy a okraje porostů s dominantními bambusy. Lokality se nacházejí v nadmořské výšce 1850–3300 m.
Carduus nyassanus
Popis: Statná dvouletá nebo vytrvalá bylina; lodyha je přímá, 0,5–3 m vysoká, někdy v oblasti květenství větvená, křídlatě ostnitá. Listy jsou v obrysu podlouhlé, peřenolaločnaté, až 60 cm dlouhé a 20 cm široké, na ploše štětinatě žláznaté, s úkrojky zakončenými silnými ostny, někdy na líci pavučinatě chlupaté, na rubu pravidelně plstnaté; dolní jsou na bázi zúžené, střední jsou přisedlé a bázemi poněkud sbíhavé. Úbory jsou sdružené po 3–10 do hustých, téměř kulovitých souborů; zákrovy jsou baňkovité, 1,3–2,7 cm dlouhé a asi 1 cm široké, zákrovní listeny tvoří 3–4 řady, jsou kopinaté, 0,8–2,4 cm dlouhé, zakončené dlouhým vyhnutým ostnem; v úboru je 40–100 vonných nálevkovitých oboupohlavných květů; koruna je bělavá nebo světle růžová, s trubkou 10–15 mm dlouhou. Nažky jsou vejcovité, poněkud smáčknuté, 2,5–5 mm dlouhé; hnědavý chmýr je jednoduchý, 10–19 mm dlouhý.
Carduus nyassanusCarduus nyassanus
Carduus nyassanus
Carduus nyassanus
Fotografováno dne 29. 10. 2013 (Etiopie, Simien Mountains National Park, mezi tábořišti Sankaber a Geech).