KAPRAĎOROSTY
Na výtrusnicovém klasu přesličky rolní (Equisetum arvense) se po dozrání sporangií vytvářejí šedozelené chomáčky výtrusů.
Když výtrusy začnou osychat, jejich chuchvalce během několika desítek sekund zvětší svůj objem.
Mikroskop ukazuje, proč tomu tak je: každý výtrus je ovinut čtyřmi spirálovitými mrštníky (haptery), které se po oschnutí rychle rozvinou a vymrští výtrus z klásku. Mikrofotografe, prim. zv. 400–800×. (Z knihy J. Špaček: Svět pod mikroskopem, s laskavým svolením nakladatelství Grada).
Axiální pohled do trsu kapradiny.
Na spodní ploše listů samčí kapradiny jsou řádky kupiček s výtrusnicemi.
Po dozrání se rezatě zbarvené kupičky otevřou a vymrští se z nich blanité výtrusnice vyztužené žebrovaným prstencem. Velmi připomínají klubko červů. (Z knihy J. Špaček: Svět pod mikroskopem, s laskavým svolením nakladatelství Grada).
Pod mikroskopem vidíme, že se pružný prstenec vysycháním rozpíná jako ocelová pružina, blanka výtrusnice praskne a výtrusy se vysypou. Mikrofotografie, prim. zv. 200–400× (Z knihy J. Špaček: Svět pod mikroskopem, s laskavým svolením nakladatelství Grada).