DILLENIA FERRUGINEA (Baill.) Gilg – hodara

Syn.: Neowormia ferruginea (Gilg) Hutch. et Summerh., Wormia ferruginea Baill.
Česká jména: hodara (Presl 1846, Mareček 1996)
Čeleď: Dilleniaceae Salisb. – hodarovité

Dillenia ferruginea

Rozšíření: Endemický druh Seychel. Vyskytuje se na vyšších žulových, tzv. vnitřních ostrovech (Mahé, Praslin, Silhouette a La Digue). Druhy tohoto rodu (je jich celkem asi 65) mají vývojové centrum v jižní Asii, z níž zasahují až na Seychely a Madagaskar.

Ekologie: Stálezelené vlhké lesy ve středních polohách, těžiště výskytu leží v nadmořských výškách 300–600 m. Na humózních i balvanitých stanovištích v celoročně stabilním, velmi teplém a vlhkém klimatu. Poměrně úspěšně přežívá i v konkurenci agresivních invazních druhů dřevin.

Dillenia ferruginea

Popis: Poměrně statný strom až 20 m vysoký, na skalnatých hřbetech a ve vyšších polohách zpravidla nižší. Listy jsou střídavé, velké, až 50 cm dlouhé, vyznačují se silnou střední žilkou a na spodní straně výrazně vyniklými souběžnými žilkami postranními, které postrádají anastomózy. Mladé listy jsou měkce hnědě pýřité, v mládí na bázi prorostlé (na bázi vzniká jakási nádržka, v níž se zadržuje voda), mnohdy výrazně rezavě zbarvené, později nabývají tmavozelený odstín. Květy vyrůstají v hroznech, jsou stopkaté, oboupohlavné, pětičetné, mají asi 5 cm v průměru. Kališní lístky jsou rezavě chlupaté. Korunní lístky jsou bílé, tyčinek je velký počet. Gyneceum tvoří 5–20 neúplně srostlých plodolistů se svrchním semeníkem, plody jsou asi 3 cm dlouhé, oranžové, dužnaté, podepřené vytrvávajícími kališními lístky.

Poznámka: Rod byl pojmenován podle německého botanika J. J. Dillena.

Dillenia ferrugineaDillenia ferruginea
Dillenia ferruginea
Dillenia ferruginea

Fotografovali Vít Grulich a Alena Vydrová, ve dnech 2. a 4. 2. 2011 (Seychely, ostrov Mahé, národní park Morne Seychellois).