CORDYLINE STRICTA (Sims) Endl. – dračinka tuhá

Syn.: Charlwoodia stricta (Sims) Sweet, Dracaena stricta Sims, Taetsia stricta (Sims) Standl., Terminalis stricta (Sims) Kuntze
Česká jména: dračinka (Mareček 1994)
Čeleď: Asparagaceae – chřestovité

Cordyline stricta

Rozšíření: Východoaustralský druh, vyskytuje se na jihovýchodě Queenslandu a na severovýchodě Nového Jižního Walesu, na jihu zhruba po Sydney.

Ekologie: Roste v deštných lesích a ve vlhkých blahovičníkových lesích, stoupá od pobřeží až do hor.

Cordyline stricta

Popis: Keř dosahující výšky až okolo 5 m, lysý. Listy jsou přisedlé, podlouhlé, mečovité, 35–50 cm dlouhé a 1–2 cm široké, k bázi jen mírně zúžené, celokrajné. Květenství je latnaté, 20–40 cm dlouhé, stvol je 15–30 cm dlouhý, vnější okvětní lístky jsou 4–8 mm dlouhé, vnitřní 8–10 mm dlouhé; tyčinek je 6. Plody jsou kulovité bobule dosahující v průměru 10–15 mm, v době zralosti jsou černé – jediný australský zástupce tohoto rodu s černými plody.

Využití: Občas se dračinka tuhá pěstuje i ve střední Evropě jako pokojová či skleníková rostlina, v zimě údajně snese pokles teploty až k 5 °C.

Poznámka: Rod Cordyline zahrnuje v současnosti 23 druhů (POWO 2024), které se vyskytují v tropech a subtropech jižní a východní Asie, Austrálie, Nového Zélandu i Jižní Ameriky. Z Austrálie je uváděno 10 druhů.

Cordyline stricta
Cordyline stricta
Cordyline stricta

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 8. 12. 2023 (Austrálie, Victoria, Melbourne, Royal Botanic Gardens).