Syn.: Asparagus madagascariensis Baker, Asparagus rusciformis Brongn. ex H. Perrier, Asparagus ternatus Brongn. ex H. Perrier
Čeleď: Asparagaceae – chřestovité
Rozšíření: Endemit východního Madagaskaru, vyskytuje se především ve východní části centrální horské plošiny ostrova, ale i v pobřežní nížině. Na Madagaskaru je prozatím známo asi 11 druhů chřestu, 7 z nich je zde endemických, je velmi pravděpodobné, že všechny místní druhy ještě nebyly pro vědu popsány. Celosvětově je v tomto rodu v současnosti akceptováno 211 druhů.
Ekologie: Roste ve stálezelených tropických lesích, nezřídka v okolí vodních toků, též v lesních lemech a světlinách, stoupá až do nadmořské výšky okolo 1600 m.
Popis: Chudě větvený keřík s podzemním oddenkem a větvemi 40–100 cm dlouhými, 4–5hranými, někdy opíravými či šplhavými. Listy jsou redukovány na blanité šupiny jen 1,8–2 mm dlouhé, špičaté, fylokladia vyrůstají jednotlivě, v párech nebo po 3, ve tvaru i velikosti jsou dosti variabilní, většinou jsou srpovitě zahnutá, plochá, 6–32 mm dlouhá a 2–5 mm široká, špičatá, lesklá, s jednou žilkou. Květy se objevují jednotlivě nebo ve svazečcích po několika, jsou drobné, na stopce 3–7 mm dlouhé, 6četné, okvětní lístky jsou asi 4 mm dlouhé, bělavé, tyčinky jsou kratší než okvětní lístky. Plody jsou nepravidelně kulovité bobule dosahující průměru 7–10 mm, v době zralosti jsou bílé.
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 22. 10. 2016 (Madagaskar, Parc national d’Andasibe-Mantadia).