Syn.: Cacabus miersii (Hook. f.) Wettst., Dictyocalyx miersii Hook. f., Thinogeton hookeri Andersson, Thinogeton miersii (Hook. f.) Miers
Čeleď: Solanaceae Juss. – lilkovité
Exodeconus miersii
Rozšíření: Endemit tichomořských Galapág, vyskytuje se na ostrovech Española, Fernandina, Floreana, Genovesa, Isabela, Marchena, Pinta, Pinzón, San Cristóbal, Santa Cruz, Santa Fé i Santiago.
Ekologie: Roste v pobřežním pásu, na otevřených stanovištích, avšak může se objevovat i ve vyšších polohách, kde pionýrsky osídluje skály a suti, vyskytuje se tedy v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1300 m.
Exodeconus miersii
Popis: Jednoletá bylina s lodyhou poléhavou, větvenou, žláznatě chlupatou. Listy jsou dlouze řapíkaté, tvarově variabilní, většinou vejčité až široce vejčité, na okraji hrubě vroubkované až laločnaté, zvlněné, chlupaté. Květy vyrůstají na dlouhých stopkách v úžlabí listů jednotlivě, kalich je válcovitý, s 5 cípy, koruna je nálevkovitá, přímá, rovněž s 5 cípy, bílá. Plodem je tobolka.
Poznámka: Rod Exodeconus zahrnuje asi šest druhů ze západní části Jižní Ameriky, z Kolumbie, Ekvádoru, Peru a severního Chile.
Exodeconus miersii
Exodeconus miersii
Exodeconus miersii
Exodeconus miersii
Exodeconus miersii
Exodeconus miersii
Fotografovala Ljuba Procházková, dne 5. 10. 2015 (Ekvádor, Galapágy, Isla Sombrero Chino).