Syn.: Amomis acris (Sw.) O. Berg, Amomis caryophyllata Krug et Urb., Amomis oblongata O. Berg, Amomis pimento O. Berg, Amomis pimentoides O. Berg, Caryophyllus racemosus Mill., Eugenia tabasco (Willd. ex Schltdl. et Cham.) G. Don, Myrcia acris (Sw.) DC., Myrcia pimentoides DC., Myrtus acris Sw., Myrtus caryophyllata Jacq., nom. illeg., Myrtus citrifolia Poir., Myrtus pimentoides (DC.) T. Nees, Myrtus tabasco Willd. ex Schltdl. et Cham., Pimenta acris (Sw.) Kostel., Pimenta acuminata Bello, Pimenta citrifolia (Poir.) Kostel., Pimenta dioica var. tabasco (Willd. ex Schltdl. et Cham.) Standl., Pimenta officinalis var. cumanensis O. Berg, Pimenta officinalis var. tabasco (Willd. ex Schltdl. et Cham.) O. Berg, Pimenta pimento Griseb., Pimenta tabasco (Willd. ex Schltdl. et Cham.) Lundell, Pimentus cotinifolia Raf.
Čeleď: Myrtaceae Juss. – myrtovité
Rozšíření: Areál se rozkládá na Antilských ostrovech v Karibském moři. Druh roste od Kuby přes Hispaniolu a Portoriko a zahrnuje i Malé Antily až po Barbados a Trinidad, snad je původní i na severu Jižní Ameriky v Kolumbii a Venezuele. Místy se pěstuje, na řadě míst v Oceánii zplaňuje a místy (např. na Havajských ostrovech) má invazivní charakter.
Ekologie: Provází stálezelené tropické lesy, vyžaduje propustné půdy a plné slunce.
Popis: Vždyzelený aromatický strom 4–12 m vysoký. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, kožovité; čepel je podlouhlá, obvejčitá až obkopinatá, (1,5–)4–10(–12,5) cm dlouhá a 2,5–6 cm široká, s 5–7 páry nepříliš zřetelných žilek, na líci lesklá a tmavozelená, na rubu matná a světlejší, na bázi klínovitá, celokrajná, na vrcholu tupá; řapík je 0,3–1 cm dlouhý. Květenství je stopkatá vrcholičnatá lata; květy jsou 5četné; kališní cípy jsou vejčité, asi 1 mm dlouhé; korunní cípy jsou vejčité, asi 4 mm dlouhé, bílé; tyčinky jsou početné, až 4 mm dlouhé; gyneceum srůstá z 2 plodolistů, semeník je spodní, s 2 pouzdry. Plody jsou vejcovité bobule 0,7–1,2 cm dlouhé, ve zralosti černé.
Využití: Listy se používají jako koření podobně jako bobkový list. Destiluje se z nich olej, který se používá v parfumerii; nelze jej požívat, protože je jedovatý.
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 22. 9. 2016 (Itálie, Sicílie, v kultuře v botanické zahradě v Palermu).