Syn.: Reseda fruticulosa L., Reseda suffruticosa L., Reseda suffruticulosa L.
Čeleď: Resedaceae S. F. Gray – rýtovité
Reseda alba
Rozšíření: Středozemí a jižní část střední Evropy, na východě areál sahá až do Iráku, Íránu a na Arabský poloostrov. Zavlečen do Severní Ameriky, Austrálie, ale i západní Evropy a občas přechodně i k nám.
Ekologie: Roste na suchých loukách, na úhorech, kolem cest. Kvete od dubna do září.
Popis: Jednoletá bylina, 20–80 cm vysoká. Lodyha je přímá, jednoduchá nebo větvená, lysá; listy jsou jednoduše peřenosečné až peřenodílné, úkrojky jsou čárkovitě kopinaté, vstřícné nebo střídavé, po 4–15 na každé straně. Květy vyrůstají v hustém hroznu, dosahují 8–11 mm v průměru, kališních lístků je 5–6, korunních lístků rovněž 5–6, horní a postranní jsou dřípené, bílé; tyčinek je 10–15, nitky vytrvávají i po odkvětu. Plodem je 4hranná, většinou přímá tobolka. Druh je dosti proměnlivý.
Reseda albaReseda alba
Reseda alba
Reseda alba
Fotografovali Ladislav Hoskovec, dne 16. 4. 2008 (Itálie, Gargano, jižně od Vieste), a Mário Duchoň, dne 2. 4. 2012 (Maroko, podhůří Vysokého Atlasu, okolí Demnate).