Syn.: Cerocarpus aqueus (Burm. f.) Hassk., Eugenia alba Roxb., Eugenia aquea Burm. f., Eugenia callophylla (Miq.) Reinw. ex de Vriese, Eugenia malaccensis Lour., Eugenia mindanaensis C. B. Rob., Eugenia nodiflora Aubl., Eugenia obversa Miq., Eugenia stipularis (Blume) Miq., Gelpkea stipularis Blume, Jambosa alba (Roxb.) G. Don, Jambosa ambigua Blume, Jambosa aquea (Burm. f.) DC., Jambosa calophylla Miq., Jambosa madagascariensis Blume, Jambosa obtusissima (Blume) DC., Jambosa subsessilis Miq., Jambosa timorensis Blume, Malidra aquea (Burm. f.) Raf., Myrtus obtusissima Blume, Myrtus timorensis Zipp. ex Span., Syzygium obversum (Miq.) Masam.
Česká jména: jambosa vodnatá (Presl 1846), kryškovec (Mareček 2001), hřebíčkovec (Skalická et al. 2012)
Čeleď: Myrtaceae Juss. – myrtovité
Rozšíření: Pochází z jihovýchodní Asie, původně rostl v Indonésii a na Nové Guinei. V současnosti se občas pěstuje v tropických oblastech.
Ekologie: Vyžaduje tropické klima s vysokými teplotami a s celoročními vysokými srážkami, druh je velmi citlivý na mráz.
Popis: Stálezelený strom 3–10 m vysoký, s krátkým kmenem a nepravidelnou korunou. Listy jsou vstřícné, krátce řapíkaté, kožovité, obvejčité až obkopinaté, 5–25 cm dlouhé a 2,5–15 cm široké, na bázi srdčité, celokrajné, na vrcholu zašpičatělé. Květy vyrůstají ve volných vrcholících o 3–7 čtyřčetných květech; kališní lístky jsou na bázi srostlé; korunní lístky jsou bělavé nebo narůžovělé; tyčinek je velmi mnoho, vyčnívají z květu a jsou až 2 cm dlouhé; gyneceum vytváří spodní semeník. Plody jsou hruškovité, 1,5–2 cm dlouhé a 2,5–3,5 cm široké, s prohloubeným vrcholem se zbytky kalicha, podle odrůd červené nebo bílé, obsahují 1–6 semen; některé odrůdy jsou bezsemenné.
Využití: Pěstuje se jako ovocná a okrasná dřevina. Plody mají křehkou vatovitou dužninu poněkud mdlé chuti; lze je konzumovat v syrovém stavu, nejlépe dochucené solí a pepřem, ale i dále zpracovávat, např. na želé.
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 1., 3. a 11. 2. 2011 (Seychely, Mahé, Beau Vallon a Les Canelles; Praslin: Grand Fond).