POMADERRIS APETALA Labill. – žestník

Syn.: Pomaderris mollis Colenso, Pomaderris scabra Steud., Pomaderris tacnui Hector, Pomatoderris apetala (Labill.) Schult.
Česká jména: žestník (Berchtold et Presl 1825)
Čeleď: Rhamnaceae Juss. – řešetlákovité

Pomaderris apetala

Rozšíření: Vyskytuje se na jihovýchodě Austrálie (jihovýchod Nového Jižního Walesu a Victoria), na Tasmánii i na ostrovech v Bassově průlivu, rovněž na novozélandském Severním ostrově. Kromě vnitrozemského nominátního poddruhu (na těchto snímcích) je rozlišován ještě poddruh Pomaderris apetala subsp. maritima, jenž roste v přímořských oblastech zmiňovaného areálu.

Ekologie: Roste ve vlhkých blahovičníkových lesích, stoupá až do nadmořské výšky okolo 600 m, subsp. maritima se však objevuje na pobřežních dunách a útesech jen do nadmořské výšky okolo 60 m. Kvete od října do listopadu.

Pomaderris apetala

Popis: Keř až strom dosahující výšky až okolo 15 m (subsp. maritima je jen keř nanejvýš 3 m vysoký), s větvemi našedlými, někdy i narezavělými. Listy jsou střídavé, řapíkaté, vejčité, 3–11(–12) cm dlouhé a 1,5–3(–4) cm široké (u subsp. maritima jen 2,5–6 cm dlouhé a 1,5–3 cm široké), po okraji pilovité, na líci olysalé nebo řídce hvězdovitě chlupaté, na rubu hustě šedoplstnaté; palisty jsou čárkovité, 4–8 mm dlouhé, opadavé. Květenství je latnaté, 5–25 cm dlouhé (u subsp. maritima 5–15 cm); listeny jsou opadavé; květy jsou oboupohlavné, 5četné, bělavé až nazelenalé; čnělka je až 1,5 mm dlouhá. Plodem je tobolka.

Poznámka: K rodu Pomaderris je v současnosti započítáváno 74 druhů (POWO 2024), které se vyskytují v Austrálii, na Tasmánii a na Novém Zélandu.
Čeleď řešetlákovitých (Rhamnaceae) není v Austrálii až tak vzácná, z celosvětových 65 rodů ji na tomto kontinentu zastupuje 25 rodů se zhruba 260 druhy.

Pomaderris apetala
Pomaderris apetala
Pomaderris apetala
Pomaderris apetala

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 26. 11. 2023 (Austrálie, Tasmania, Junee Cave State Reserve).