GASTERIA ACINACIFOLIA (J. Jacq.) Haw.

Syn.: Aloe acinacifolia J. Jacq., Aloe candicans (Haw.) Schult. et Schult. f., Aloe ensifolia (Haw.) Schult. et Schult. f., Aloe nitens (Haw.) Schult. et Schult. f., Aloe pluripunctata (Haw.) Schult. et Schult. f., Aloe venusta (Haw.) Schult. et Schult. f., Gasteria candicans Haw., Gasteria fuscopunctata Baker, Gasteria huttonii N. E. Br., Gasteria inexpectata Poelln., Gasteria linita Haw., Gasteria lutzii Poelln., Gasteria nitens Haw., Gasteria pluripunctata Haw., Gasteria venusta Haw.
Čeleď: Asphodelaceae – kopíčkovité

Gasteria acinacifolia

Rozšíření: Jihoafrický druh, vyskytuje se na jižním pobřeží Kapska, mezi městem Knysna na západní a Port Alfred na východní hranici areálu.

Ekologie: Roste v blízkosti mořského pobřeží, v křovinaté vegetaci na pobřežních skalách i na písečných dunách. Kvete od září do prosince. Květy jsou opylovány ptáky z čeledi strdimilovitých (Nectariniidae).

Gasteria acinacifolia

Popis: Bezlodyžná vytrvalá sukulentní rostlina, 25–75 cm vysoká. Listy vyrůstají v přízemní růžici, jsou kopinaté, 22–60 cm dlouhé a u báze 4,5–10 cm široké, někdy srpovitě zahnuté, po obou stranách tmavě zelené se světlejšími skvrnkami, po okraji pilovité, na vrcholu špičaté či tupé. Květenství je hroznovité až latnaté, až 100 cm dlouhé, postranní větve jsou horizontálně rozložené; listeny jsou 18–40 mm dlouhé; květní stopky jsou 10–25 mm dlouhé, okvětí je 35–50 mm dlouhé, trubkovité, zakřivené, na bázi srostlé, růžové, v horní části bělavé, nazelenale žíhané, na vrcholu volné; tyčinky jsou 28–40 mm dlouhé, čnělka je až 30 mm dlouhá. Plodem je tobolka, 35–43 mm dlouhá.

Využití: Těmto rostlinám byla jihoafrickými domorodci přisuzována velmi svérázná magická moc: jejich skvrnité listy lze ve vegetaci na přírodních stanovištích snadno přehlédnout, a tak se věřilo, že ten, kdo se těmito listy potírá, získá podobné maskovací schopnosti rovněž.
Tento sukulent je pěstován jako pokojová rostlina i v Evropě, v kultuře je poměrně nenáročný, v létě jej lze přenést i do zahrady.

Poznámka: Rod Gasteria v současnosti čítá 26 druhů (POWO 2024), všechny pocházejí z Jihoafrické republiky, druh Gasteria pillansii zasahuje i do jižní části Namibie.

Gasteria acinacifolia
Gasteria acinacifolia
Gasteria acinacifolia

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 7. 12. 2023 (Austrálie, Tasmania, Hobart, Royal Tasmanian Botanical Gardens).