SCHINUS MOLLE L. – pepřovec obecný

Syn.: Schinus angustifolia Sessé et Moc., Schinus bituminosus Salisb., Schinus huigan Molina, Schinus occidentalis Sessé et Moc.
Česká jména: vinobob obecný, pepřovec (Presl 1846), pirul (Valíček 1989), pepřovec obecný (Mareček 2001)
Čeleď: Anacardiaceae Lindl. – ledvinovníkovité
Schinus molle
Rozšíření: Pochází z Jižní Ameriky, kde roste od Ekvádoru do Uruguaje, Argentiny a Chile. Pěstuje se v suchých subtropech a tropech celého světa a místy zplaňuje, např. v Maroku, jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu, ale i jinde.
Ekologie: Stanovištěm v domovině je horská savana s výrazně suchým klimatem.
Popis: Stálezelený dvoudomý strom, dorůstá výšky 15 m; větve jsou nápadně převislé. Listy jsou lichozpeřené, 8–25 cm dlouhé, složené z 19–41 často střídavě uspořádaných lístků; lístky jsou čárkovitě kopinaté, 1,5–2,7 cm dlouhé a 0,5–0,8 cm široké, listové vřeteno je úzce křídlaté. Pětičetné květy tvoří latovité květenství; kalich je kalíškovitý; koruna je bělavá; tyčinek je 10; semeník je svrchní, s jediným vajíčkem. Plody jsou kulovité peckovice 0,5–0,7 cm v průměru, za zralosti červené nebo růžové; pecka je dřevnatá.
Využití: Plody, které mají palčivou chuť, se používají stejně jako pepř ke kořenění pokrmů, nabízí se pod označením růžový pepř. Aromatické části rostliny, zejména listy, jsou užívány v tradiční medicíně jako antibakteriální a antiseptický prostředek, v současné době se prokázaly i účinky antidepresivní, v lidovém léčitelství se používá např. i jako prostředek při bolestech zubů. V dřívějších dobách se používal i jako dochucovadlo do tradičního alkoholického nápoje chicha. Pro některé živočichy, např. pro drůbež nebo prasata, je rostlina jedovatá.
Schinus molle
Schinus molleSchinus molle
Schinus molle
Schinus molle
Schinus molle
Schinus molle
Schinus molle
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 14. 2. 2010 (Jemen, Saná) a 27. 10. 2013 (Etiopie, Gondar).