Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Galliformes, Phasianidae
Syn.: Perdix barbara Bonaterre, 1790
Česká jména: orebice pouštní, orebice berberská
Anglická jména: Barbary partridge

Alectoris barbara, orebice pouštní
Alectoris barbara, orebice pouštní

Rozšíření: Centrum areálu tohoto druhu leží v severozápadní Africe, v Maroku, severním Alžírsku, Tunisku, Libyi a na severozápadě Egypta, byl však zaznamenán i na jihu Pyrenejského poloostrova a v oblasti Sahary. Vysazen byl rovněž na Kanárské ostrovy, Madeiru a na středomořskou Sardinii.
V kontinentální Africe se objevuje v nominátním poddruhu, avšak v západní části afrického areálu je rozlišován i poddruh Alectoris barbara subsp. koenigi, který byl zaznamenán také na Kanárských ostrovech (odtud pocházejí i naše snímky), ve východní části areálu se vyskytuje zase poddruh A. b. subsp. spatzi.

Způsob života: Žije na otevřených travnatých a křovinatých stanovištích, na strmých svazích, na kamenitých i skalnatých terasách, ale i v rozvolněných borových lesích, v nepůvodních porostech blahovičníků, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 3300 m.
Živí se převážně plody a semeny bylin a travin, ale také drobným hmyzem.
Hnízdo si staví v terénních sníženinách, je obvykle lemováno a chráněno vzrostlou trávou, keři nebo balvany. Samice do něj snáší 6–27 vajec.

Popis: Tento bažantovitý pták je 33–39 cm dlouhý, rozpětí křídel dosahuje 47–52 cm, hmotnost se pohybuje v rozmezí 450–750 g. Jeho základní barva je šedá, přes temeno hlavy vede hnědočerný pruh, na krku má červenohnědý skvrnitý obojek, hruď je šedá, břicho naoranžovělé, boky jsou pestře pruhované, nohy světle červené.

Alectoris barbara, orebice pouštní
Alectoris barbara, orebice pouštní
Alectoris barbara, orebice pouštní
Alectoris barbara, orebice pouštní

Fotografovala Věra Svobodová, dne 19. 5. 2018 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, Barranco del Infierno).