Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Cuculiformes, Cuculidae
Syn.: Cuculus canorus subsp. kleinschmidti Schiebel, 1910
Česká jména: kukačka obecná
Anglická jména: Common cuckoo, European cuckoo

Cuculus canorus, kukačka obecná

Rozšíření: Eurasijský druh, hnízdí v oblasti od Velké Británie přes střední a východní Evropu, Sibiř, Střední Asii a Indii až po Čínu a Japonsko. Evropské populace migrují v zimě na jih do severní i subsaharské Afriky, asijské populace na jihovýchod Asie. Na tomto rozsáhlém území je rozlišováno několik poddruhů.

Způsob života: Kukačka obecná je velmi přizpůsobivá, žije všude, kde se vyskytují pěvci, v jejichž hnízdech parazituje. Obývá jehličnaté i listnaté lesy, otevřenou krajinu se stromy a křovinami, parky, vřesoviště, rákosiny, močály od hladiny moře až do nadmořské výšky 3500 m.
Živí se hlavně housenkami, hmyzem a pavouky, pojídá také vejce malých pěvců.
Je samotářská. Často vysedává na stromech se svěšenými křídly a vejířovitě rozprostřeným ocasem. Koncem dubna přilétá ze zimovišť, samci asi o týden dříve. Jedna samice se páří s více samci. Kukačka si nestaví vlastní hnízdo. Za jednu sezonu (od května do července) snese v delších časových intervalech asi 15–25 vajec do hnízd drobných pěvců. Nestará se o další vývoj svých potomků. Po celý život snáší stejně zbarvená vejce, která se podobají vejcím hostitele, který ptáčata odchovává. U nás je vkládá třeba do hnízd červenky obecné (Erithacus rubecula), pěnkavy obecné (Fringilla coelebs), ťuhýka obecného (Lanius collurio), rehka zahradního (Phoenicurus phoenicurus), rehka domácího (Phoenicurus ochruros), rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus) a mnoha dalších. Kukaččí mládě se vylíhne už za 11–13 dní holé a slepé, ale po 10 hodinách vyhází vše co je v hnízdě, vajíčka i mláďata. Zůstane samo a pěstouni ho krmí hmyzem a jeho larvami. Schopné letu je za 20–24 dní, od pěstounů se nechává krmit deště další 2–3 týdny. Zimovat odlétá koncem srpna nebo v září. V přírodě se může žít až 10 let.

Popis: Středně velký štíhlý pták dosahuje velikosti 32–34 cm, rozpětí křídel 55–65 cm a hmotnosti 105–130 g. Rychlými a pravidelnými pohyby křídel za letu připomíná dravce. Charakteristickým znakem je dlouhý tmavý ocas s bílými skvrnami a špičatá křídla. Kůže okolo oka je žlutá, duhovka je tmavě hnědá. Načernalý zobák se žlutou bází je mírně zakřivený. U samce je svrchní strana těla světle šedá, na ocase a letkách tmavěji hnědošedá. Hrdlo a prsa jsou šedé, zbytek spodní části těla je bělavý, hustě hnědo šedě proužkovaný. Dospělá samice je obvykle hnědší, vzácně může být svrchu rezavá a naspodu světlá s černým proužkováním. Krátké nohy a dva prsty namířené dopředu a dva dozadu jsou žluté.

Poznámka: Samce kukačky všichni poznáme podle hlasu. Jeho hlas je typické kukání, samička se ozývá bubláním. Kukání je často spojováno s pověrami. Tento pták u nás figuruje v mnoha říkadlech a v písničkách.

Cuculus canorus, kukačka obecná
Cuculus canorus, kukačka obecná

Fotografováno dne 27. 5. 2019 (Česko, Praha, u rybníka Martiňák).