Syn.: Sonchus oleraceus var. asper L.
Čeľaď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité / astrovité
Sonchus asper
Rozšírenie: Takmer celá Európa okrem najsevernejších častí, Azorské a Kanárske ostrovy, Stredná Ázia, v Severnej a Južnej Amerike, aj na ostrove Tristan da Cunha zavlečený. V ČR a SR hojný druh.
Ekológia: Burina v okopaninách a záhradách, vyskytuje sa aj na ruderálnych plochách.
Sonchus asper
Opis: Jednoročné alebo ozimné rastliny. Stonka priama, v hornej časti rozkonárená, riedko žľaznato chlpatá, 10–100 cm vysoká. Listy sediace, celistvé až perovito dielne, pichľavo ostnité, na báze srdcovito objímavé, s uškami zaokrúhlenými, na líci zelené, lesklé, na rube matné, sivozelené. Úbory 15–20 mm v priemere, stopky mierne zhrubnuté, zákrov viacradý, valcovitý, jazykovité kvety svetložlté až žlté. Nažky hnedé, výrazne sploštené, hladké, po obvode úzko krídlaté, s tromi rebrami.
Sonchus asperSonchus asper
Foto: 28. 6. 2006 (Slovensko, Michalovce).