DODONAEA VISCOSA subsp. CUNEATA (Sm.) J. G. West – dodonka lepkavá klínovitá

Syn.: Dodonaea cuneata Sm., Dodonaea cuneata var. coriacea Benth.
Česká jména: dodonka (Presl 1846)
Čeleď: Sapindaceae – mýdelníkovité

Dodonaea viscosa subsp. cuneata

Rozšíření: Jeden z osmi poddruhů pantropicky rozšířené a morfologicky značně variabilní dodonky lepkavé (Dodonaea viscosa), jenž se vyskytuje výhradně na jihovýchodě Austrálie, v oblasti sahající od východu Jižní Austrálie přes střední a severní Victorii a západní část Nového Jižního Walesu (tedy západně od Great Dividing Range) až po jihovýchodní Queensland.

Ekologie: Roste v semiaridních oblastech křovinaté vegetační formaci mallee, ve světlých lesích na písčitém podkladu i na skalnatých stanovištích. Kvete od srpna do března.

Dodonaea viscosa subsp. cuneata

Popis: Dvoudomý keř dosahující výšky až okolo 300 cm, s listy přisedlými nebo jen krátce řapíkatými, klínovitými až obvejčitými, 12–30 mm dlouhými a 4–9(–12) mm širokými, na vrcholu většinou uťatými nebo tupými, často hrotitými a někdy i se 2–3 zuby, vzácněji celokrajnými nebo nepravidelně chobotnatými. Květenství je terminální, latnaté, kališní lístky jsou 3–4, kopinaté až vejčité, 1,3–3 mm, lepkavé, opadavé; tyčinek je 6–10. Plodem je 3–4křídlá tobolka, široce elipsoidní, 8,5–22(–28) mm dlouhá a 11–22(–28) mm široká, lysá.

Dodonaea viscosa subsp. cuneata
Dodonaea viscosa subsp. cuneata
Dodonaea viscosa subsp. cuneata

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 1. 11. 2023 (Austrálie, Victoria, Grampians National Park).