Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Pelecaniformes, Ardeidae
Syn.: Ardea egretta Gmelin, 1789, Casmerodius albus subsp. egretta (Gmelin, 1789), Egretta egretta (Gmelin, 1789), Herodias egretta (Gmelin, 1789)
Česká jména: volavka bílá americká
Anglická jména: Western great egret

Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká

Rozšíření: Americký poddruh volavky bílé, vyskytuje se na celém území USA a v jižní Kanadě, ve Střední Americe, na karibských ostrovech, v Jižní Americe se nachází až po sever Patagonie, chybí v Andách.

Způsob života: Obývá vegetací zarostlé stojaté vody, slané a sladkovodní močály, vlhké louky, mělké vody podél břehů řek, jezer, brakické vody v ústí řek, porosty mangrove.
Při lovu nehybně vyčkává nebo se pomalu brodí v mělké vodě a vyhledává kořist, kterou nabodne svým harpunovitým zobákem a následně pozře. Živí se rybami, žábami, hady, korýši, malými hlodavci, vodním hmyzem a jeho larvami, kobylkami, cvrčky a dalším suchozemským hmyzem.
Hnízdí v koloniích, často s jinými druhy, např. s volavkou jihoamerickou (Ardea cocoi), anhingou americkou (Anhinga anhinga). Velká oválná hnízda spletená z větviček, vystlaná rostlinným materiálem staví na vysokých stromech 3–12 m nad zemí. Je sezónně monogamní, po spáření samice snáší 3–4(–5) vajec, která inkubují oba partneři po dobu 23–26 dní. Oba rodiče krmí ptáčata přímo do zobáku, zpočátku hmotou vyvrženou z volete, později celou kořistí; 2–3 týdny po vylíhnutí mláďata opouštějí hnízdo, ale zůstávají v blízkosti svých rodičů. Po 6–7 týdnech se osamostatňují. Pohlavně dospívají ve dvou letech. V přírodě se dožívají 15 let, v zajetí 22 let života.
Vejce a mláďata volavek bílých se stávají kořistí sojek, kondorů a například mývalů severních (Procyon lotor).

Popis: Velký brodivý pták s dlouhým esovitě prohnutým krkem, dosahuje délky 85–104 cm, rozpětí křídel 130–170 cm a hmotnosti 700–1500 g. Obě pohlaví se podobají, samci jsou obecně větší než samice. Zbarvení je sněhobílé. Dlouhý špičatý zobák je žlutý. Duhovka oka je žlutá. Dlouhé nohy a prsty jsou tmavě šedé. V době hnízdění vyrůstají na hřbetě prodloužená péra, která se při toku vztyčují a vějířovitě rozvírají. Zobák je v chovném období černý, pouze u kořene je žlutý.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje volavku bílou z hlediska ohrožení jako druh méně dotčený (LC). V 19. století populaci zdecimovala poptávka po jejím krajkovém peří na dámské klobouky a módní doplňky. Po zákazu obchodu s peřím v USA se začala americká populace opět rozrůstat. V letech 1950–70 se její početnost snížila používáním pesticidu DDT. Po zákazu obecného používání DDT v roce 1972 její velikost vzrostla. Stále však existuje mnoho hrozeb způsobených člověkem, např. ztráta stanoviště nebo znečištění vody, jejíž kontaminace negativně ovlivňují chování, fyziologii a reprodukci.

Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká
Ardea alba subsp. egretta, volavka bílá americká

Fotografováno ve dnech 21. 2. 2014 (Kostarika, Caño Negro), 3. 2. 2015 (Guatemala, Sololá, San Pedro La Laguna), 14. 2. 2015 (Guatemala, Rio Dulce), 12. 1. 2016 (Venezuela, Los Llanos).