CUPANIOPSIS ANACARDIOIDES (A. Rich.) Radlk.

Syn.: Alectryon anacardioides (A. Rich.) O. Schwartz, Cupania anacardioides A. Rich.
Čeleď: Sapindaceae – mýdelníkovité

Cupaniopsis anacardioides

Rozšíření: Vyskytuje se na severu a východě Austrálie – od severu Západní Austrálie přes Severní teritorium a východní Queensland až po pobřežní oblasti Nového Jižního Walesu (na jihu až po obec Gerroa). Areál zasahuje také na jih Nové Guineje. Byl zavlečen i na americkou Floridu a na Havajské ostrovy.

Ekologie: Roste v pobřežních lesích, v křovinaté pobřežní vegetaci, stoupá až do nadmořské výšky okolo 800 m. Kvete v červnu a červenci.

Cupaniopsis anacardioides

Popis: Středně vysoký strom dosahující výšky okolo 10 m, s letorosty krátce chlupatými, později olysalými. Listy jsou střídavé, řapíkaté, 15–25 cm dlouhé, sudozpeřené, lístků je 4–8(–12), jsou řapíčkaté, podlouhle eliptické až obvejčité, 5–15 cm dlouhé a 2–6 cm široké, kožovité, na bázi klínovité až zaokrouhlené, celokrajné, na vrcholu tupé nebo uťaté až vykrojené, na líci lysé, na rubu jemně chlupaté. Květenství je axilární, latnaté, až 30 cm dlouhé; kalich je 2–4 mm dlouhý, 5cípý, korunních lístků je 5, jsou až 3 mm dlouhé, žlutavé. Plody jsou skoro kulovité tobolky, 15–30 mm dlouhé a 15–20 mm široké, žluté až oranžové; semena jsou černá s červeným arilem.

Využití: V Austrálii je tento strom často vysazován v parcích, je vhodný i k přistínění městských ulic.

Poznámka: Rod Cupaniopsis v současnosti zahrnuje 45 druhů (POWO 2024), které se vyskytují v Malesii a Austrálii.

Cupaniopsis anacardioides
Cupaniopsis anacardioides

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 15. 11. 2023 (Austrálie, New South Wales, v ulicích Sydney).