NEOTINEA TRIDENTATA (Scop.) R. M. Bateman, Pridgeon et M. W. Chase – vstavač trojzubý / neotinea trojzubá

Syn.: Neotinea commutata (Tod.) R. M. Bateman, Odontorchis commutata (Tod.) Devillers-Tersch. et Devillers, Odontorchis tridentata (Scop.) D. Tyteca et E. Klein, Orchis aetnensis Tineo, Orchis commutata Tod., Orchis tridentata Scop., Orchis variegata All.
Česká jména: vstavač trojzubý (Kubát 2002)
Slovenská jména: neotinea trojzubá (Vlčko et al. 2003)
Čeleď: Orchidaceae – vstavačovité

Neotinea tridentata

Rozšíření: Areál druhu leží v jižní, jihovýchodní a střední Evropě, rovněž v jihozápadní Asii – od Francie po Turecko a Jordánsko, na severu proniká až do Německa, Polska, Česka, na východě na Krym a Kavkaz.
V Čechách se vstavač trojzubý nevyskytuje, roste pouze na Moravě, a to ještě velice skromně (PP U Bílých hlin a PP U Strejčkova lomu na Grygovských kopcích u Olomouce, NPR Strabišov-Oulehla a PP Přehon u Lísek, PR Šévy u Bučovic, PR Drahy u Horního Němčí; jinde vyhynul). Na Slovensku je hojnější.

Ekologie: Roste na travnatých loukách a pastvinách, v lemech křovinaté vegetace i ve světlých lesích, na sušších a spíše alkalických půdách. Kvete od května do června.

Neotinea tridentata

Popis: Vytrvalá bylina s podzemními elipsoidními hlízami. Lodyha je přímá, 15–30(–45) cm dlouhá, se 3–4 listy. Květenství je válcovité až vejcovité; listeny jsou kopinaté, zašpičatělé, květy narůžovělé až bledě fialové s nachovými skvrnkami, vnější okvětní lístky jsou vejčité až podlouhle vejčité, vnitřní podlouhlé, pysk je 3laločný, prostřední lalok je 2krát delší než laloky postranní, ostruha je válcovitá, zahnutá. Plodem je tobolka.

Ohrožení a ochrana: Vstavač trojzubý je kriticky ohrožený druh naší flóry (C1t), ve stejné kategorii je chráněn i zákonem (§1), mezinárodně je chráněn úmluvou CITES.

Poznámka: Dříve býval tento druh řazen k rodu Orchis (Orchis tridentata), za jeho přeřazením k rodu Neotinea stojí závěry molekulárních analýz.

Neotinea tridentataNeotinea tridentata
Neotinea tridentata
Neotinea tridentata

Fotografováno ve dnech 1. a 20. 5. 2004, 27. 5. 2005 (Česko, Morava, Strabišov–Oulehla).