Syn.: Crocus biliottii Maw
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité
Crocus aerius
Rozšíření: Pochází ze severního Turecka, je znám pouze ze dvou lokalit; z jedné z nich pocházejí i naše obrázky.
Ekologie: Stanovištěm jsou travnaté stráně v nadmořské výšce 2000–2500 m.
Crocus aerius
Popis: Vytrvalá bylina s podzemní hlízkou; obal hlízky je blanitý, na bázi se dělí do souběžných vláken. Listů bývá obvykle 3–6, jsou čárkovité, 1–2,5 mm široké. Květy jsou jednotlivé, nálevkovité; okvětní cípy jsou 2–3,5 cm dlouhé a 0,5–1,6 cm široké, na vrcholu tupé nebo zaokrouhlené, modravé, s tmavými žilkami a často tmavou skvrnou u báze, ústí okvětní trubky je žlutavé nebo bělavé, lysé; tyčinky jsou 3, 2–4(–6) mm dlouhé, s bílou nebo světle žlutou nitkou a žlutými prašníky; čnělka je rozdělena do 3 oranžových ramen. Plodem je tobolka.
Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2014) řadí tento šafrán k ohroženým druhům (EN).
Crocus aerius
Crocus aerius
Crocus aerius
Crocus aerius
Fotografovala Eva Rencová, dne 31. 5. 2013 (Turecko, průsmyk Soğanli Geçidi).