Syn.: Centaurea subacaulis Ledeb.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Centaurea urvillei subsp. stepposa
Rozšíření: Zřejmě endemit Anatolské plošiny v Turecku.
Ekologie: Travnaté a kamenité stepní svahy v nadmořských výškách 500–1500 m.
Centaurea urvillei subsp. stepposa
Popis: Nízká krátkověká vytrvalá nebo dvouletá bylina, dorůstající výšky 5–30 cm, zpravidla s více než 4 úbory. Listy tvoří růžici, jsou přetrhovaně lichozpeřené, tence pavučinaté, koncový úkrojek je trojúhelníkovitý až kosníkovitý, postranní úkrojky jsou lyrovité, zubaté; vmezeřené úkrojky jsou velmi drobné. Úbory jsou vejcovité až kulovité, 2–4 cm dlouhé a 1,5–4 cm široké; prostřední zákrovní listeny jsou zakončené krátkým a širokým, krátce sbíhavým přívěskem, který má na okraji 3–5 mm dlouhé brvy, mezi nimiž vyniká 1–2 cm dlouhý koncový trn; květy jsou růžovofialové. Nažky dorůstají 4–6 mm, s víceřadým, drsným chmýrem.
Poznámka: Tvarově proměnlivý komplex druhu Centaurea urvillei tvoří geograficky poměrně dobře vyhraněné rasy, spojené v kontaktních územích morfologickými přechody. Od nominátního poddruhu Centaurea urvillei subsp. urvillei se liší větším počtem úborů a mnohem jemněji členěnými listy.
Centaurea urvillei subsp. stepposa
Centaurea urvillei subsp. stepposa
Centaurea urvillei subsp. stepposa
Fotografovali Vít Grulich a Mário Duchoň, dne 16. 5. 2011 (Turecko, Anatolie, Karacaörem).