Česká jména: protistojka (Presl 1846)
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité

Moraea modesta

Rozšíření: Jihoafrický druh, endemit Dračích hor (Drakensberg), vyskytuje se v Lesothu a přilehlých příhraničních oblastech jihoafrických provincií Eastern Cape, Free State a KwaZulu-Natal.

Ekologie: Roste na travnatých horských svazích, v nadmořských výškách od 1800 až do 3000 m. Kvete od září do prosince.

Moraea modesta

Popis: Vytrvalá bylina s podzemní kulovitou hlízkou o průměru 1–1,5 cm. Lodyha je přímá, 10–20(–25) cm dlouhá; jeden přízemní list je většinou již v době květu zaschlý, čárkovitý, další list není v době květu ještě plně vyvinutý, lodyžní listy jsou 2–3, pochvaté, až 5 cm dlouhé, zelené se suchou špičkou. Květy vyrůstají po 1–3; toulec je 3–5 cm dlouhý; vnější okvětní lístky jsou vejčité, dlouze nehetnaté, odstálé, 2–2,7 cm dlouhé a až 1,5 cm široké, bílé nebo nafialovělé, s tmavými žilkami a žlutou skvrnkou při bázi, vnitřní okvětní lístky jsou jen velmi malé, čárkovité nebo trojklané, sotva 6 mm dlouhé a 1 mm široké, nachové. Plodem je tobolka.

Moraea modesta
Moraea modesta
Moraea modesta

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 21. 9. 2018 (Jihoafrická republika, KwaZulu-Natal, Royal Natal National Park, soutěska řeky Tugela).