Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Stachys glutinosa
Rozšíření: Výskyt je omezen pouze na Korsiku, Sardinii a na malý ostrůvek Capraia mezi Korsikou a Elbou.
Ekologie: Roste ve skalních štěrbinách nebo na skalních teráskách, od hladiny moře až do nadmořské výšky 1800 m.
Stachys glutinosa
Popis: Nízký, nepříjemně páchnoucí, bohatě větvený pichlavý polokeř polokulovitého vzhledu, vysoký 30–50 cm; větvičky jsou lámavé, v mládí bíle plstnaté, postupně se měnící v kolce. Listy jsou vstřícné, čárkovité až kopisťovité, 1,5–2,5 cm dlouhé a 1–4 mm široké, na okraji mělce vroubkované, špičaté, brzy opadavé. Pyskaté květy vyrůstají po jednom nebo po 2 v paždí listů, jsou podepřeny drobnými listeny dosahujícími do čtvrtiny až poloviny délky kališní trubky; kalich je trubkovitý, asi 8 mm dlouhý, jeho zuby jsou špičaté; koruna je 1,3–1,5 cm dlouhá, bílá nebo světle růžová, dolní pysk je fialově žilkovaný.
Poznámka: Na západě Středozemí představuje jediného zástupce příbuzenské skupiny čistců, která je rozšířena od Kréty (Stachys spinosa) přes Turecko a Kavkaz až do Íránu.
Stachys glutinosa
Stachys glutinosa
Stachys glutinosa
Fotografováno ve dnech 15. a 16. 5. 2013 (Itálie, Sardinie: Dorgali, Cala Luna; Oliena, Monte Corassi).