Syn.: Stachys canescens Mussin ex Sprengel, Stachys setifera Schur
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Stachys sylvatica
Rozšíření: Souvislý areál sahá od Británie a Pyrenejí, přes střední a jižní Evropu, jižní a západní část Skandinávie po Kavkaz a Ural. Izolovaně se vyskytuje ve Španělsku, Malé Asii, Íránu a Střední Asii. Zavlečen byl do Severní Ameriky a na Nový Zéland. U nás roste roztroušeně až hojně po celém území od planárního do supramontánního stupně, chybí ve vyšších horských polohách.
Ekologie: Roste v lesích, na pasekách a v křovinách. Upřednostňuje vlhčí a stinná stanoviště na neutrální až slabě kyselé humózní půdě. Kvete od června do září.
Popis: Vytrvalé 30–120 cm vysoké rostliny. Lodyha vystoupavá až přímá, jednoduchá i větvená, chlupatá. Listy dlouze řapíkaté, vstřícné, celistvé, vejčitě srdčité až srdčité, na vrcholu špičaté, 4–14 cm dlouhé a 2–8 cm široké, vroubkovaně pilovité, měkce chlupaté. Květenstvím je lichopřeslen s přibližně 6 květy. Jednotlivé lichopřesleny jsou ve spodní části oddálené, v horní nahloučené. Kalich pravidelný, 4–7 mm dlouhý, hustě žláznatě chlupatý, kališní cípy trojúhelníkovité. Koruna dvoupyská, 1,2–1,7 cm dlouhá, červenofialová s bílou kresbou. Horní pysk vzpřímený, na vnější straně žláznatě chlupatý, dolní pysk trojcípý s největším středním lalokem. Plodem je tvrdka.
Využití: Čistec lesní se využívá v lidovém léčitelství proti krvácení, vysokému tlaku, při nemocích prostaty a dolních cest močových.
Stachys sylvaticaStachys sylvatica
Stachys sylvaticaStachys sylvatica
Stachys sylvatica
Fotografováno dne 23. 6. 2005 (Praha-Radotín), 16. 6. 2007 (Orlické hory, Klečkov).