Syn.: Stachys dasyanthes Raf., Stachys sublanata Fleischm. ex Nyman, Eriostomum germanicum (L.) Hoffmanns. et Link
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Stachys germanica
Rozšíření: Areál rozšíření sahá od jihozápadní a jižní Evropy přes střední Evropu po Podněpří, Malou Asii a Kavkaz, objevuje se i na ostrově Tenerife. V Evropě prochází severní hranice jižní Anglií, Belgií a Polskem. Byl zavlečen i do Severní Ameriky. U nás se vyskytuje spíše v teplejších oblastech (zejména Český Kras, Polabí, jižní Morava).
Ekologie: Tento čistec roste na výslunných stráních, pastvinách, okrajích lesa nebo cest, zarostlých skalách, lomech. Roste na mírně kyselých až zásaditých půdách. Kvete od června do srpna.
Popis: Dvouleté, vzácně víceleté 30–100 cm vysoké byliny. Lodyha je přímá, jednoduchá nebo chudě větvená, odstále chlupatá. Listy jsou řapíkaté, plstnatě chlupaté, čepel je podlouhle vejčitá až kopinatá, 3–12 cm dlouhá a 1–5 cm široká, na bázi okrouhlá až srdčitá, tupě špičatá. Květenstvím je lichopřeslen s 16–20 květy. Květy jsou kratičce stopkaté, kalich je mírně 2pyský, do jedné třetiny členěný, kališní cípy jsou trojúhelníkovitě kopinaté, vlnatě chlupaté; koruna je růžově fialová, 1,5 cm dlouhá, korunní trubka je bílá, horní pysk vyklenutý, z vrchní strany chlupatý, dolní pysk je 3laločný s největším středním lalokem. Plodem je tvrdka.
Ohrožení a ochrana: Čistec německý je zařazen mezi silně ohrožené druhy naší květeny (C2b).
Stachys germanicaStachys germanica
Stachys germanica
Fotografováno dne 4. 7. 2006 (Slovensko, Bretka).