Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Lemuridae
Syn.: Maki mococo Muirhead, 1819
Česká jména: lemur kata
Anglická jména: Ring-tailed lemur
Lemur catta
Lemur catta
Lemur catta
Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar, vyskytuje se v jeho jižní části.

Způsob života: Žije v galeriových lesích, často v pobřežní vegetaci, ale nevyhýbá se ani lesům suchým a horským, vystupuje až do nadmořské výšky okolo 2600 m. Žije ve skupinách po 15–20 jedincích. Samice rodí většinou jedno nebo dvě mláďata, v prvních dvou týdnech života nosí mláďata na břiše, později na zádech. Dožívají se zhruba 16 let, v chovech až 33 let.

Popis: Poloopice s délkou těla dosahující 39–46 cm, ocas je 56–63 cm dlouhý. Hmotnost se pohybuje okolo 2,2 kg. Srst je hustá, šedá až hnědá, ocas je výrazně dlouhý, černobíle pruhovaný. Obličejová část je bílá, v oblasti očí a nosu černá, bříško je světlejší, bělavé.

Ohrožení a ochrana: Zřejmě nejznámější ze všech madagaskarských lemurů, často chovaný i v zoologických zahradách celého světa. Nicméně v madagaskarské přírodě je stále vzácnější, odhaduje se, že jeho populace klesla více než o 50 %. Je ohrožován likvidací přírodních stanovišť i nezákonným lovem. Proto jej Červený seznam IUCN (2014) řadí k druhům ohroženým (EN). Odchyt i chov je regulován mezinárodní obchodní úmluvou CITES.
Lemur catta
Lemur catta
Lemur catta
Lemur catta
Lemur catta
Lemur catta
Fotografováno ve dnech 13. 10. 2016 (Madagaskar, NP Isalo) a 16. 10. 2016 (Madagaskar, Anja Community Reserve).