SOLANUM LYCOPERSICUM L. – lilek rajče / rajčiak jedlý

Syn.: Lycopersicon lycopersicum (L.) H. Karst., Lycopersicon esculentum Mill.
Česká jména: jablka zlatá (Huber 1596), pasvice obecná (Presl 1823, Presl 1846, Opiz 1852), rajské jablko (Čelakovský 1879, Polívka 1901), lilek rajské jablko (Polívka 1912), rajské jablko, rajče (Kavina 1923), lilek rajské jablko (Domin et Podpěra 1928), rajské jablko; plody rajská jablíčka, tomaty (Novák 1943), (lilek) rajče (Dostál 1950), rajče jedlé (Dostál 1989, Mareček 2001), lilek rajče, rajče jedlé (Kubát 2002, Kaplan 2019)
Slovenská jména: pasvice potravní, rajské jablčká (Reus 1853), (ľuľok) rajčiak (Dostál 1950), rajčiak jedlý (Bertová et Goliašová 1995, Marhold et Hindák 1998)
Čeleď: Solanaceae – lilkovité

Solanum lycopersicum

Rozšíření: Původním je tento druh v horách Střední a Jižní Ameriky. Pěstuje se po celém světě, především v mírných a subtropických oblastech, zde i často zplaňuje. Do Evropy se dostal v 16. století, už na konci tohoto století se pěstoval jako okrasná rostlina i léčivka, v jižní Evropě se z něj připravovaly také polévky či omáčky, až později se začal pěstovat jako potravina také u nás. Na Moravě je v zahradách doložen k roku 1843 (Schlosser), spíše se tu ale vysazoval i dříve, ve vratislavské zahradě doktora Scholtze určitě rostl už v roce 1587.

Ekologie: Ve své domovině roste v horských oblastech, u nás se pěstuje v zahradách i v zemědělských kulturách (především v teplejších oblastech), setkáme se s ním i na skládkách a rumištích, v železničních stanicích a na tratích. Kvete od června do října.

Solanum lycopersicum

Popis: Jednoletá bylina, (20–)40–150(–200) cm vysoká, žláznatě chlupatá, lodyha přímá, větvená, listy střídavé, řapíkaté, v obrysu eliptické až vejčité, přetrhovaně lichozpeřené. Květenství 3–20květé, kalich je hluboce členěný, kališní cípy ve zralosti nazpět ohnuté, koruna je kolovitá, až 25 mm v průměru, žlutá. Plodem je kulovitá bobule, ve zralosti červená nebo žlutá. Jedná se o značně proměnlivý druh.

Využití: Zralé plody se konzumují syrové i tepelně zpracované, připravují se z nich saláty, omáčky, polévky, protlaky a kečupy.

Poznámka: V kultuře se pěstuje v mnoha odrůdách.

Solanum lycopersicumSolanum lycopersicum
Solanum lycopersicumSolanum lycopersicum
Solanum lycopersicum

Fotografováno ve dnech 10. a 11. 9. 2008 (Česko, Čechy, železniční stanice Praha-Smíchov, Praha-Libeň a železniční trať mezi stanicemi Praha-Holešovice a Praha-Bubeneč).