Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Ranunculus insignis
Rozšíření: Endemit Nového Zélandu, na Severním ostrově roste na jih od Mt. Hikurangi a na Jižním ostrově od Nelson a Marlborough asi do poloviny regionu Canterbury.
Ekologie: Stinná, travnatá stanoviště, podhorské křoviny, chráněné skalní výchozy a útesy v subalpínských oblastech, v nadmořské výšce od 700 do 1800 m. Podél pobřeží Kaikoura roste téměř k hladině moře.
Ranunculus insignis
Popis: Bylina variabilní ve vzrůstu, obvykle 50–60 cm vysoká. Listy bazální, v obrysu srdcovité až ledvinité, na okraji hrubě zubaté až dlanitě dělené, o průměru 15–22 cm, lemované hnědými chloupky, tmavě zelené, tlusté, kožovité. Četné atraktivní žluté květy ve volné latě, až 5 cm v průměru. Kvete v pozdním jaru až létě (říjen až prosinec).
Využití: Dá se pěstovat jako skalnička, vyžaduje chudé, vlhké, dobře drenážované půdy a slunné stanoviště až polostín, ochranu proti zimní vlhkosti. Ve střední Evropě plně mrazuvzdorný.
Poznámka: Druh je velmi variabilní, zahrnuje zřejmě i menší formy dříve považované za samostatné druhy, které jsou vysoké kolem 10 cm, mají listy 2–4 cm velké, květy o průměru 2 cm. Menší formy se nalézají spíše v jižní části oblasti výskytu druhu.
Ranunculus insignis
Ranunculus insignis
Ranunculus insignis
Ranunculus insignis
Fotografováno dne 11. 12. 2011 (Nový Zéland, NP Tongariro).