Syn.: Carex curta var. brunnescens Pers., Facolos brunnescens (Pers.) Raf., Vignea brunnescens (Pers.) Soják
Čeľaď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité / šachorovité
Carex brunnescens
Rozšírenie: Druh s rozsiahlym cirkumpolárnym areálom. V Európe sa súvislo vyskytuje v Škandinávii, tiež na Islande, južnejšie v Nemecku, Poľsku, v Pobaltských republikách, najjužnejšie v alpskej oblasti a izolovane v oblasti Kaukazu. V Ázii výskyt nadväzuje na rozšírenie v severnej časti európskeho Ruska a riedko roztrúsený výskyt pokračuje od Uralu až do východnej Sibíre a na Kamčatku. V Severnej Amerike súvislý areál zaberá atlantickú oblasť po Labrador, výskyt pokračuje ďalej celou Kanadou až po Aljašku a vyskytuje sa i v južnej časti Grónska.
V literatúre sa objavujú údaje z Českej republiky, z okolí Božího Daru v Krušných horách a z Krkonôš. Zo Slovenska je udávaný z Tatier. Okrem Božího Daru sú ostatné údaje považované za mylné a súčasný výskyt z oboch republík nie je známy.
Ekológia: Vyskytuje sa na chudobných lúkach, pasienkoch, na nevápenatých, kyslých, skeletnatých pôdach, na okrajoch rašelinísk, na severe areálu v nízkobylinnej, kríčkovitej tundre, na riečnych terasách od hladiny mora (na severe) do alpínskeho stupňa (Alpy). Dokáže obsadzovať aj sekundárne biotopy (okraje ciest a pod.). Kvitne od júna do augusta.
Carex brunnescens
Opis: Trváca, trsnatá rastlina vysoká 10–30 cm. Byle priame, tenké, tuhé, 3-hranné, hore drsné. Listy 1,5–2 mm široké, kratšie ako byľ, jasnozelené, ploché, pošvy tmavohnedé, nerozpadavé. Paklas dlhý do 50 mm je zložený zo 4 až 7 vajcovito guľovitých, málokvetých 3–5 mm dlhých klasov, na báze so samčími, hore samičími kvetmi, samičie plevy široko vajcovité, končisté, tmavohnedé, zeleno kýlnaté, široko striebristo obrúbené, blizny 2, pamechúriky o málo dlhšie ako plevy.
Poznámka: Na juhu súčasného areálu glaciálny relikt.
Carex brunnescens
Carex brunnescensCarex brunnescens
Foto: 13. 7. 2016 (Fínsko, okolie jazera Innarijärvi).