Rakousko, Kleinwetzdorf, Englischer Garten Heldenberg

Zahrada se nachází v obci Kleinwetzdorf ve spolkové zemi Dolní Rakousy. Na jejím jižním okraji stojí zámek Wetzdorf pocházející ze 16. a 17. století. Majitelé zámku se často měnili. V roce 1832 získal panství Joseph Gottfried Pargfrieder, který nechal zámek přestavět ve stylu klasicismu. Nechal také upravit zámeckou zahradu a přes silnici vedoucí na dnešní Heldenberg založil novou Anglickou zahradu. Ta jediná je dnes přístupná veřejnosti.

Englischer Garten Heldenberg
Englischer Garten Heldenberg

Zahrada je obehnána kamennou zdí a vstupovalo se do ní přes neoklasicistní zahradní portál lemovaný dórskými sloupy a ozdobené reliéfem lva. Výraznou dominantou zahrady je uměle navršený kopec Schnekenberg, na který lze vyjít po cestičce pozvolna stoupajících po jeho svazích. Na vrcholu je upravené vyhlídkové místo Parnass s lavičkami. Na úpatí kopce se nachází čajovna (Teehaus) postavená ve stylu biedermeieru koncem 19. století, dále v zahradě najdeme umělou jeskyni s vodní fontánou, v jednom rohu je umístěna litinová socha orla. Nepřehlédnutelná je pětice barevných litinových soch granátníků v životní velikosti od Adama Rammelmayera, které jsou rozmístěné pod celém parku.
Zahradu zdobím i novodobý pomník s bustou polního maršála Radeckého (1766–1858). Josefu Václavu Radeckému a dalším významným vojevůdcům rakousko-uherské armády je věnován památník Heldenberg postavený v roce 1848 J. G. Pargfriederem – stojí asi 1 km jižně od Anglické zahrady. Polní maršál Radecký je na tomto místě také pohřben. Než byla v roce 1870 postavena podél jihozápadní zdi anglické zahrady železniční trať Vídeň – České Budějovice, byly by tyto dva areály spojeny alejí, v které byly umístěny sochy litinových granátníků, které se dnes nachází v zahradě.

Englischer Garten Heldenberg
Englischer Garten Heldenberg

Z botanického hlediska nenajdeme v zahradě žádné rarity. Stromové patro tvoří především lípy a javory, z dalších druhů se zde objevují běžnější druhy jako tis červený (Taxus baccata) nebo zlatice prostřední (Forsythia ×intermedia). Park zaujme především na jaře, protože svahy Schnekenbergu jsou osázené jarními cibulovinami a druhy, které kvetou časně z jara.

Englischer Garten Heldenberg

Anglická zahrada byla v roce 2005 zrekonstruována a poprvé zpřístupněna veřejnosti. Po rekonstrukci je možné do ní vstoupit i vchodem z kavárny Španělské jezdecké školy Heldenberg. Jižně od anglické zahrady se dnes nachází Jezdecké výcvikové a vzdělávací centrum Heldenberg, kterou tvoří nové stáje lipických hřebců Španělské dvorní jízdárny postavené v roce 2005. Slouží především k přípravě a výcviku mladých hřebců. Návštěvu Anglické zahrady lze tedy spojit s návštěvou tohoto centra nebo památníku Heldenberg, popřípadě i expozici automobilových veteránu Koller’s Oldtimer, která je umístěna v sousedství kavárny. Vstup do zahrady je volný. Přístupná je od května do září, od 9.00 do 18.00 h, kromě pondělí. V dubnu a říjnu je zahrada otevřena jen do 17.00 h.

Englischer Garten Heldenberg

Fotografováno dne 2. 4. 2016.